Waar komen toch al die ondoordachte opmerkingen over mensen die een bijstandsuitkering hebben vandaan? De meeste mensen die afhankelijk zijn van zo’n uitkering ‘liggen niet de hele dag op de bank’ te wachten tot ze een functie krijgen aangeboden met een topsalaris. Integendeel: de meeste mensen in een bijstandssituatie zitten uren aan de keukentafel dubbeltjes om te draaien. Ze hopen dat ze niet ziek worden omdat er dan niet genoeg dubbeltjes zullen zijn om de kosten op te vangen. Ze hopen misschien wel dat de Zwarte Piet discussie er toe leidt dat Sinterklaas dit jaar niet aankomt omdat zij daar geen dubbeltjes meer voor over hebben.
De meeste mensen met een bijstandsuitkering dromen er van om weer een baan te hebben, denken terug aan de tijd voor ze ‘overbodig’ werden wegbezuinigd. De meeste mensen met een bijstandsuitkering willen graag weer werken. Zij leven dagelijks met de angst voor weer een brief waar ze worden afgewezen omdat ze te oud zijn. Hoera, het leven begint bij 40 maar niet als je werk zoekt. De meeste mensen met een bijstandsuitkering hebben niet om deze situatie gevraagd, zij zijn het die de rekening van de crisis betalen. Zij hebben de crisis niet veroorzaakt. De meeste mensen die wel een steentje hebben bijgedragen aan het veroorzaken van de crisis hebben nu geen bijstandsuitkering maar een topsalaris als bestuurder. De meeste mensen met een bijstandsuitkering doen hun best om er iets van te maken, zij vinden activiteiten die geen geld kosten en leveren vaak al een bijdrage. Zij doen vrijwilligerswerk, mantelzorg, etc.
De vakantie zit er al weer op en de meeste mensen die ik ken die niet afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering hebben een mooie bestemming gevonden in het buitenland. De meeste mensen met een bijstandsuitkering hebben hun vakantiegeld gebruikt om schulden te betalen of noodzakelijk kwaad als kleding, witgoed, versleten meubilair te vervangen. De meeste mensen met een bijstandsuitkering laten zich niet negatief uit over mensen met een baan. Andersom wel. Waarom?
Ik hoop dat vakantie er toe bijgedragen heeft dat er weer ruimte komt voor begrip voor de ander. Kruip eens in de huid van die ander vóór je er een oordeel over uitspreekt.
Tenslotte: er zullen ook mensen met een bijstandsuitkering zijn die zonder enige ambitie op de bank liggen. Dat kan, ik ken ze niet. Maar laten we die uitzonderingen dankbaar zijn. Zij nemen genoegen met heel weinig, zij nemen geen plaats in op een veel te krappe arbeidsmarkt en laten op die manier een plekje voor een ander die graag wil.
En de vraag of ik hier allemaal wakker van lig kan ik beantwoorden met een volmondig: Ja! En volgens mij zouden dat meer mensen moeten doen.

Advertisements