Het Huizercafé

Afgelopen dinsdag ben ik voor het eerst in het Huizercafé geweest. Het Huizercafé is een maandelijks terugkerend verschijnsel, in het gebouw van toneelvereniging Ontwaakt.
Het Huizercafé heeft iets weg van een licht cabarateske voorstelling in een klein buurthuis.
Gastheren Bert Schaap en Henk Molenaar nemen samen de recente gebeurtenissen in ‘het darp’ en de laatste Huizer Courant door en ontvangen een of meer gasten voor een goed gesprek. Het publiek doet gevraagd en ongevraagd een duit in het zakje waardoor het al met al een levendige avond wordt.
Mijn verwachtingen vooraf waren niet al te hoog omdat ik rekening hield met een taalprobleem. Het Huizer dialect is de namelijk de voertaal van de avond maar, eerlijk is eerlijk, hoewel een echte ‘buitenluier’ had ik er geen enkele moeite mee om de voorstelling te volgen.
De gasten van vanavond waren Nienke de Wit, voorzitter van de Stichting Vrienden van het oude Dorp én directeur van het Huizer Museum en Danielle van Deutekom, raadslid voor het CDA in Huizen. Beide dames spreken geen dialect maar wisten toch wel raad met de vragen en spitsvondigheden van Bert.
Nienke kreeg de lachers op haar hand door Bert te overvallen met de vraag wanneer hij zelf voor het laatst in het Huizer Museum was geweest. Punt gescoord en zelfs een nieuwe wandelgids gevonden. Succes voor Nienke. Danielle maakte van de gelegenheid gebruik zich aan te melden voor de eerst volgende wandeling door het oude dorp die het Huizer Museum organiseert.
Voor Danielle was het sowieso een bijzondere, ook een beetje spannende avond want dit was haar eerste, zelfstandige optreden als politica in het openbaar. Gelukkig voor de beide dames richtte Bert zijn pijlen en vragen afwisselend op de een en de ander zodat zij al snel ontspannen in het gesprek zaten.
Na wat los gebabbel tussen Bert, Henk, Nienke en Danielle waagde de laatste zich eraan het publiek uit te nodigen vragen te stellen. Heel dapper want het publiek liet de kans niet liggen. De meest opvallende vraag was geheel passend in de sfeer van het Huizercafé, zowel voor Nienke als Danielle een goede vraag: Waarom staat het beeld ‘De ontmoeting’ geschonken door de Stichting Vrienden van het oude Dorp aan de Huizer gemeenschap tegenwoordig met de rug naar het publiek? Zoals het een echte politica betaamt beloofde Danielle de vraag mee te zullen nemen naar de raad.
De uitnodiging die zij hierna aan het publiek deed om vooral eens een raadsvergadering bij te wonen ging helaas een klein beetje verloren omdat Henk het publiek net attent gemaakt had op de koffiepauze. De kans voor Danielle om uit te leggen dat na afloop van een raadsvergadering de meeste leden persoonlijk gesproken kunnen worden zal zij beslist de volgende keer niet meer missen.
Het tweede deel van de avond heb ik helaas niet meer kunnen bijwonen dus ik blijf zitten met de ene vraag: wie of wat is toch het beroemde “keffertje van Huizen”?
Ik hoop daar de volgende keer het antwoord op te vinden.
Nieuwsgierig geworden? De volgende voorstelling is op 11 november, aanvang 20.00
Tot mijn verbazing is de toegang gratis en de koffie goed te drinken. (€1,-)
En voor wie vast in wil burgeren? In Huizen wordt facebook naar de letter uitgesproken als fasebook, u kunt ook als u geen dialect spreekt de pagina bezoeken en vrienden worden met toneelvereniging Ontwaakt.

De ontmoeting

De ontmoeting. Foto: Danielle van Deutekom

 

Advertisements